Hoeveel drink jij op een dag?

Zeker nu je thuis werkt?

Ik hoor veel om me heen dat mensen nu ze thuiswerken veel minder drinken.

Velen kruipen bijna gelijk na het wakker worden achter hun pc of laptop om er aan het einde van de werkdag weer achter vandaan te komen. Met de grote hoeveelheid online meetings is er bijna geen tijd om naar het toilet te gaan, laat staan om tijd te nemen voor een ontspannen lunch of drinken.

Sommige mensen lukt het gelukkig de dag te starten met een wandeling, of zij kunnen tussendoor wandelen of bewegen. Dat is natuurlijk heel goed.

Maar ook als je wel drinkt en beweegt, is het zo dat de meeste mensen een flesje meenemen of naast hun beeldscherm neerzetten, waar ze dan af en toe slokjes van nemen. Het is een goede start! Echter het kan makkelijker en beter!

Overal hoor je dat we minimaal 1,5 liter water nodig hebben op een dag, water dus geen frisdrank of alcohol wat weer vocht uit ons lichaam onttrekt. Nee water of groene thee.

Hoe doe je dat nu? Moet je echt een flesje water de hele dag bij je hebben? Of is af en toe een glas water voldoende?

Vroeger toen we nog geen stromend water uit de kraan hadden, moesten we soms uren zonder water doen. Ook dieren in de natuur drinken niet de hele dag door kleine slokjes.. Het past dus eigenlijk niet bij ons.

Dieren drinken tot ze verzadigd zijn en dat zouden wij ook moeten doen. Bulk drinken dus. Als je in een keer een grote hoeveelheid water drinkt dan kom het vocht ook echt tot in de huid en de spieren. Echt tot in de kleinste vezeltjes van je lichaam. Het kost je lichaam minder energie dan de hele dag door drinken en hele dag door kleine beetje drinken zorgt er ook voor dat het vocht niet echt zo ver je lichaam in komt

Uiteraard moet je lichaam daar ook aan wennen. Als je structureel te weinig drinkt droogt je lichaam en met name je fascia uit en zal je in eerste instantie ook vaker moeten plassen. Dat is echter wel tijdelijk (muv mensen met medische indicatie uiteraard)

Wat is je fascia en waarom is het water zo belangrijk?

Ons belangrijkste orgaan, het bindweefsel fascia genoemd en wat om alle botten, spieren, vezels en organen zit, bestaat voor ongeveer 80% uit water, hyaluronzuur. Dit “water” zorgt er voor dat de verschillende fascialagen soepel kunnen bewegen en langs elkaar kunnen schuiven.

Al onze spieren, gewrichten, organen, bloedbanen en het zenuwweefsel zijn doorweven en omgeven door fascia, het is het meeste gevoelige en misschien wel het belangrijkste orgaan van ons lichaam. Het verbindt alles aan elkaar en maakt het lichaam tot een samenhangend, functionerend geheel. 
Als de fascia ontspannen is en goed voorzien van water kan het lichaam optimaal functioneren. De fascia zorgt er dan voor dat alles makkelijk beweegt, over elkaar glijdt. Het faciliteert dus alle bewegingen in het lichaam. Fascia bestaat voor 80% uit “water” hyaluronzuur. Dit “water” zorgt er voor dat de verschillende fascialagen soepel kunnen bewegen en langs elkaar kunnen schuiven.
Door een trauma, een blessure of langdurige overbelasting, maar zeer zeker ook door stress eventueel in combinatie met te weinig vocht inname kan de fascia onder spanning komen te staan, vast gaan zitten of minder soepel worden. Uitgedroogde fascia geeft verklevingen, verhardingen en uiteindelijk ook pijnklachten.

Je kunt fascia vergelijken met een spons. Wanneer een spons uitdroogt, word hij broos en hard. Wanneer een spons echter nat is en goed gehydrateerd, wordt hij veerkrachtig. Zo is het ook met ons fasciasysteem (het bindweefsel), als dit te weinig vocht krijgt door bovengenoemde factoren wordt het harder en voelen we ons stijf en stram en strak. De fascia droogt net als de spons uit

Geeft het wat tijd:

Als je water op een uitgedroogde spons laat lopen dan zal de eerste hoeveelheid er met dezelfde vaart aflopen. De spons kan het water niet opnemen. Het duurt even voor de spons het water weer goed kan opnemen en soepel wordt en zo is het ook met ons lichaam.

Hoe start je met bulk drinken 

– Kies met name 3 momenten om te bulk drinken:

1: start de dag met 2 tot 3 grote glazen water. Het liefst lauw warm water eventueel met een citroentje voor het opgang brengen van de spijsvertering

2: neem tussen het ontbijt en de lunch nogmaals 3 grote glazen water

3: neem tussen lunch en diner nogmaals 3 grote glazen water.

– Drink deze glazen in één keer leeg!

– Verwar dorst niet met honger.. vaak denken we dat we trek krijgen terwijl het eigenlijk dorst is. Dus de volgende keer dat je denkt trek of honger te hebben vraag je af hoeveel je hebt gedronken op de dag.

– Drink niet te veel tijdens de maaltijd, dit remt je spijsvertering af en hierdoor haalt het lichaam niet alle voedingsstoffen uit je maaltijd.