Waarom littekentherapie?

Wat is fasciale therapie

Je lichaam is sterk en broos tegelijk. Je kan het vergelijken met de structuur van een spinnenweb. Een draad uit het web haalt de structuur uit balans. Zo ook in je lichaam, één zwakke plek in het lichaam haalt ‘het systeem’ uit zijn verband en veroorzaakt fysieke klachten. We noemen dit systeem ook wel het ’Fasciale Web’. Fascia is een complex zelfregulerend orgaan van onder andere bindweefsel dat werkelijk overal in je lichaam zit en alle vitale organen ‘als een web’ op zijn plek houdt. Het omringt elke spier, elk bot, elk orgaan en elke cel. Je zou het kunnen zien als beweegbare lijm/elastiekjes die de lagen en structuren met elkaar verbinden. Zo complex als het functioneert, zo geweldig kan je het benutten om fysieke disbalans te herstellen.

De gevolgen van littekens

Bij een litteken ontstaan er verklevingen rondom dit litteken, hierdoor ontstaat er een disbalans. Een disbalans dat niet alleen het bewegingsapparaat uit zijn verband haalt maar ook de zenuwen, de lymfen en de bloeddoorstroming kan beïnvloeden.
Bij een keizersnede bijvoorbeeld kan het littekenweefsel verklevingen veroorzaken van het buikvlies, de darmwand, het bekkenbodem en de heupspieren. Hierdoor kunnen uiteenlopende klachten ontstaan van schouder-, rugklachten tot verminderde vruchtbaarheid en incontinentie.
Ook andere littekens zoals hartoperaties, (borst)amputaties, kunstknie of -heup kunnen zorgen voor klachten door het gehele lichaam.

Littekentherapie

Bij littekentherapie integreren we de littekens in het fasciale netwerk. Het litteken wordt als het ware opgelost. Hoe oud het litteken is speelt hierbij geen rol.

De technieken die worden gebruikt zijn pijnloos. De huidlagen en het omringende weefsel vindt elkaar weer door de gebruikte technieken. Het litteken zal soepeler en zachter aanvoelen en er ontstaat meer ruimte in het lichaam. De veranderingen die ontstaan na de behandeling zijn blijvend van aard.

Meer weten over deze unieke ScarWork behandel methode?
Neem gerust contact met ons op