Behandelmethoden

Als Fascia Release therapeut, Acces Conciousness therapeut en E.E.N therapeut herken ik in mijn cliënten een onderlinge samenhang van zowel lichamelijke als emotionele en mentale processen. Ik bekijk en behandel dus de totale mens en niet alleen de klacht.

Tijdens de eerste intake brengen we je klacht in kaart en op basis daarvan besluiten we samen wat de meest geschikte behandelmethode is. Dit is vaak een combinatie van verschillende methodes.

Corona Update:

Na een aantal weken van sluiting, is de praktijk van FasciaFlow weer geopend. Mocht je het echter in deze periode onprettig vinden om te naar de praktijk te komen kan ik je middels de technieken die ik beheers, je ook een online consult aanbieden. Tijdens een beveiligde video bel sessie kijken we samen naar de oorzaak van de klachten en bied ik door middel van testen van het energie systeem, voedingsintoleranties, vitaminen en mineralen, mogelijkheden om het zelfhelendvermogen van het lichaam en de geest te ondersteunen. Spanning, stress, ademhalingsproblemen en fysieke pijn kunnen verlicht worden door middel van een online behandeling.

Daarnaast geef ik je indien nodig oefeningen voor een goede houding, oefeningen die het herstel van je blessures bevorderen en/of ontspanningstechnieken die je zelf thuis kunt doen.

Met energie werken kan namelijk niet alleen in levenden lijve, maar zeker ook op afstand, beiden werken even effectief.

Hoe werkt het precies?

We hebben in plaats van fysieke 1 op 1 gesprekken en behandelingen, nu contact via een beveiligde video sessie (zoom of ander kanaal) Tijdens dit online video gesprek gaan we in op je klacht en zal ik je testen waarna ik je een online behandeling geef of (ontspannings)oefeningen. Ook geef ik je informatie over eventueel te nemen vitaminen/mineralen. De sessie duurt gemiddeld 1-1,5 uur en je kan op een plek gaan zitten of liggen die voor jou veilig en comfortabel voelt.

“Dankzij de triggerpoint behandelingen van Mathilde heb ik nagenoeg geen schouderklachten meer. 
Als ik toch pijn in mijn schouder heb, dan kan ik er beter mee omgaan en anders maak ik gewoon een nieuwe afspraak 
– Marloes –

“een bedankje naar Mathilde toe, hoe ze me heeft geholpen bij omgaan met stress en hyperventilatie, want met die twee zaken op je nek sport je echt niet fijn, beide zijn sterk gereduceerd, ik kan weer sporten zonder bang te zijn voor de hyperventilatie .”
-Fred –

Myofasciale Release Therapie

Myofasciale Release Therapie is een zachte manuele behandelmethode die het herstelvermogen van het lichaam activeert. De behandeling geeft ruimte en fysieke ontspanning. Daar waar (energetische) blokkades zijn ontstaan in het lichaam creëren we weer een stroom en oude patronen worden losgelaten. Hierdoor kan je weer vertrouwen op je eigen veerkracht. Myofascial Release wordt in Amerika inmiddels door meer dan 100.000 therapeuten toegepast. In Amerika is het in alle staten erkend en wordt toegepast in professionele praktijken, gezondheid en revalidatie centra.

In mijn praktijk heb ik ook ervaring in het behandelen van neurologische problemen met Myofascial Release. Denk hierbij aan de gevolgen van een herseninfarct of een aandoening als bv. dystonie en fibromyalgie. De behandelingen zijn met name gebaseerd op de release techniek van John F. Barnes’ Myofascial Release Approach® 

Wat is Fascie?

Fascie is het weefsel dat alle spieren en organen omhult en alles in het lichaam met elkaar verbindt. Het omhult onze hersenen, ons ruggenmerg, onze organen en onze spieren. Fascie is rijk aan zenuwweefsel, bloedvaten en lymfvaten en dat is ook de reden dat het zo’n belangrijke rol speelt. Er zijn meerdere lagen fascie maar voor Myofasciale release zijn alleen de oppervlakkige lagen van belang.

In deze fascia kunnen beperkingen ontstaan. Deze ontstaan niet alleen door fysieke oorzaken (b.v. trauma, verkeerde belasting, operaties e.d.) of door chemische oorzaken (b.v. voedingsstoornissen, hormonale invloeden e.d.). Maar ook onverwerkte emoties kunnen zich vastzetten in het bindweefsel. 

Het weefsel verdikt zich, waardoor de elasticiteit vermindert en tenslotte verloren gaat. De fascie vormt als het ware een harnas om de spier waardoor deze niet meer vrij kan bewegen. 

Door deze trauma’s of ontstekingen ontstaan verklevingen, waardoor de fascielagen niet meer langs elkaar glijden. Op het omliggende weefsel wordt dan een grote trekkracht uitgeoefend die zelfs zo sterk kan worden dat de patiënt zich niet meer kan ontspannen. 

Restricties van de fascie kunnen pijnlijk zijn en veel stijfheidsklachten geven. Deze restricties zijn zeer goed te behandelen met myofasciale release therapie. Het is een geweldig effectieve therapie en na afloop hebben de meeste mensen een sterk gevoel van vrijheid.

De zachte Myofasciale Release behandeling kan verlichting geven aan de structuren die pijn produceren maar kan ook de emotionele pijn verlichten die geassocieerd is met onaangename gebeurtenissen of trauma’s uit het verleden. De pijnlijke herinneringen en emoties lijken vaak langdurig opgeslagen in het lichaam te zijn. Dit gebeurt op een onbewust niveau. Het lichaam (de myofasciale structuren in het bijzonder) slaat de pijnlijke gebeurtenissen als het ware in de weefsels op. Wanneer de myofasciale blokkades worden opgelost, bevrijdt dat het behandelde weefsel. De daarin opgeslagen pijnlijke herinneringen vervagen waardoor er een nieuw gevoel van rust en balans terugkeert. 

 

De therapie wordt gebruikt bij oa de volgende klachten:

 • Rugpijn
 • Hoofdpijn
 • Whiplash
 • Onderrug Pijn
 • Nek pijn
 • Sport blessures
 • Chronische pijn
 • Wervelkolom problemen
 • Migraine
 • Bekkenbodem problemen
 • Neurologische problemen
 • Fibromyalgie
 • Chronische vermoeidheid
 • Verklevingen
 • Carpaal tunnel syndroom
 • Kaakpijn
 • Litteken Pijn
 • Scoliose
 • Ischias
 • Dystonie

 

 

 

Triggerpoint Therapie Massage

Heb je last van pijn en stijfheid van nek en schouders, (lage) rugpijn, spierkramp, hoofdpijn, schouder- en armklachten, pijnklachten aan benen en voeten? Dan is het goed mogelijk dat je triggerpoints hebt.  

Triggerpoints zijn microverkrampingen binnenin spieren die aanvoelen als pijnlijke verhardingen of “knoopjes”. Triggerpoints verkorten spieren waardoor de beweeglijkheid van het lichaam beperkt wordt en je stijf wordt. Ze kunnen ook de oorzaak zijn van pijn die wisselend van aard is en maar niet over gaat. De klachten komen vaak voor na blessures, acute of chronische pijnklachten en spierstijfheid.

Tijdens triggerpoint massage wordt op basis van de klacht en het uitstralingsgebied in spiervezels op zoek gegaan naar deze triggerpoints. De strakke gebieden en triggerpoints worden los gemasseerd, waarbij ook de fascie (het bindweefsel) wordt losgemaakt zodat er meer ruimte ontstaan in het lichaam.

Daarnaast krijg je ook informatie mee hoe je zelf dagelijks je triggerpoints kunt behandelen. 

 

Adem Therapie 

Adem is een van de belangrijkste schakels in ons lichaam. Als de ademhaling niet in orde is, resulteert dit niet alleen in meer spanning of verminderde resultaten tijdens inspanning maar ook kan een restrictie in het ademsysteem pijn en verkramping op andere plaatsen in ons lichaam opleveren.

Als je spannings- of stressklachten hebt, maar ook bij aandoeningen zoals astma, COPD of hyperventilatie kan de ademhaling minder effectief worden. Disfunctioneel ademen betekent dat je een hoge, versnelde borstademhaling hebt, waardoor te veel spieren in het nekgebied aanspannen. Door deze manier van ademen raak je te veel koolzuur kwijt. Een hoge borstademhaling en te weinig koolzuur in je bloed kunnen diverse klachten veroorzaken.

Tijdens de ademtherapie onderzoek ik diverse  ademhalingsspieren en het middenrif op spanning, triggerpoints en bindweefselverklevingen en ik kijk naar het adempatroon. Daarnaast gaan we bewust en goed ademen en hef ik de verklevingen en triggerpoints op. Dit zorgt ervoor dat de ademhaling vrijer en dieper kan worden, zodat ademhalingsoefeningen gemakkelijker toe te passen zijn. 

Met ademtherapie leer je weer op de juiste manier te ademen. Je kunt vrijer en dieper ademen en je voelt meer ontspanning in je lichaam. Benauwdheid en een verstopte neus kunnen eindelijk oplossen. Pijn en spanningsklachten verminderen of verdwijnen helemaal.

 

De therapie wordt gebruikt bij oa de volgende klachten:

 • Nekpijn, hoofdpijn, rugpijn
 • Beklemmend gevoel op de borst
 • Slaapstoornissen
 • Stress, vermoeidheid, duizeligheid
 • Ademnood, hartkloppingen
 • Koude handen en voeten
 • Hoge bloeddruk
 • Stress en spanning