Rugpijn en de relatie met het zenuwstelsel

Onderdrukte woede, frustratie en boosheid als mogelijke oorzaak voor rugpijn

Een client mailt me of ik wat voor haar kan betekenen, ze heeft een grote reis gepland staan in het najaar maar heeft 2 weken voor het mailtje de diagnose zware hernia kregen. Bij de eerste behandeling kan ze niet zitten en staat vol emoties te wachten in de wachtkamer.
Het eerste wat ik besluit te doen is haar adem en zenuwstelsel kalmeren nog voor we enig verder gesprek hebben. Tijdens deze behandeling zie ik haar ontspannen, de adem wordt rustiger en het lichaam is minder verkrampt.
Een gesprek komt later wel bedenk ik me.

Een paar dagen later krijg ik een bericht van haar dat ze voor het eerst een paar dagen zonder pijn is geweest en dat dit uitzonderlijk is. Het geeft haar wat hoop.

Na de tweede behandeling waarin, ik wat meer over haar te weten kom, besluit ik wederom niet alleen fasciamatig te werk te gaan maar ook weer het zenuwstelsel mee te nemen. Ze ontspant en er komen tranen, ze mag ontladen.

Ze heeft keihard gewerkt in haar bedrijf waar menigeen volgens haar zeggen het bijltje erbij neer zou gooien, heeft zij doorgezet. Deze reis is haar droom waarin ze nog allerlei thrillseeking activiteiten met haar partner wil ondernemen om daarna wellicht een volgende stap in de relatie te nemen.

Ik leg haar uit dat rugpijn heel vaak onderdrukte boosheid, frustratie of woede is en het onvermogen dat te hebben kunnen uiten vaak al in de kindertijd. Rugpijn is dus een vechtmechanisme wat onderdruk is. Via de ruggenmergzenuwen krijg je namelijk de impuls om te vechten als dat niet mogelijk is wordt dit vecht mechanisme onderdrukt wat zorgt voor pijn in de rug.

Deze onderdrukking  zorgt er ook voor dat de dorsale tak van de nervus vagus (de grote “vecht en vlucht” zenuw) meer ontwikkelt is dan de ventrale (ontspanning en in je lichaam voelen kant) en je dus eigenlijk een soort van niet verbonden bent met je lichaam. Ik leg haar daarbij uit dat het dan een vrij normaal patroon is dat je ook van avontuurlijke dingen houdt omdat die je laten voelen dat je verbinding hebt met je lichaam. Langzaam beginnen alle puzzelstukjes op zijn plaats te vallen. Ze was gefrustreerd in haar werk, moest zich inhouden en toch vechten voor haar plekje. Vroeger heeft ze snel volwassen moeten worden en zal de geplande reis wel worden hoe ze het heeft bedacht? Allemaal frustratie en boosheid.
Bewustwording is een heel belangrijk onderdeel van heling.

Tijdens de behandeling richt ik me daarom volledig op de ontspanning van het zenuwstelsel en oefeningen om de ventrale tak van de nervus vagus te activeren en deze geef ik ook mee naar huis.

Zij heeft weer vertrouwen in haar reis en het feit dat het goed komt met haar rug die gaandeweg de paar behandelingen die we hebben gedaan en de oefeningen die ze daarnaast doet, steeds minder sterk een pijnsignaal afgeeft.

 

Heb jij rugklachten en wil je er meer over weten ?

Neem gerust contact op

info@fasciaflow.nl