Herstellen en je conditie opbouwen na Covid? – Het werkt anders dan je denkt
Wat doet Covid met je? En hoe herstel je?
Vandaag kwam er wederom een cliënt bij me die Covid heeft gehad. Zij vertelde me: “Ik ben zo ontzettend moe en mijn lichaam doet pijn, nog steeds, terwijl het al weken geleden is dat ik corona heb gehad. Ik ben bij de huisarts geweest die heeft me onderzocht en mijn longen zien er goed uit, mijn bloedwaarden en saturatie zijn goed dus er is verder niets met mij aan de hand. Dat, voor mijn gevoel, mijn knieholtes pijn doen vanwege opgezwollen lymfe klopte volgens de huisarts niet. Help wat moet ik doen?! Iedereen geeft maar aan dat ik toch wel al hersteld zal zijn en het vast tussen mijn oren zit”. Dit soort verhalen krijg ik steeds meer te horen in mijn praktijk. Helaas is er nog steeds te weinig bekend over de lange nasleep en gevolgen van Covid.
Het herstel van Covid werkt, ook als je niet in het ziekenhuis bent beland, echt anders dan een “gewone” ernstige griep.
Er is veel geschreven en onderzocht over wat het Covid virus met je doet en op basis van deze onderzoeken kunnen de gevolgen in grote lijnen in 5 categorieën ingedeeld worden:
– Longschade
– Hersenschade (zeldzaam)
– Zenuw/spierschade (met name na IC opname langer dan 72 uur)
– Emotionele schade
– Aspecifieke klachten
De laatste is de meest voorkomende en uit zich met name in de onderstaande meest gemelde problemen
– Benauwdheid, gevoel lucht te kort te komen
– Mentale vermoeidheid (somber, moe in je hoofd, watten in je hoofd)
– Lichamelijke vermoeidheid
– Emotionele vermoeidheid (het niet meer aan kunnen en sneller emotioneel raken)
– Vermoeidheid, met namen extreme vermoeidheid na (zelfs lichte) inspanning)
– Benauwdheid, gevoel lucht te kort te komen
– Hoofdpijn
– Cognitieve problemen (geheugen, aandacht, concentratie, prikkel verwerking)
– Gewrichtspijn
– Hoesten
– Koorts
– Opvliegers
– Diarree
– Verlies smaak/reuk
Dit heeft te maken met het onwillekeurige/ autonome zenuwstelsel dat van slag is geraakt na Covid en ook van slag raakt bij ernstige influenca en chronische pijn patiënten.
Let op! een aantal de bovengenoemde problemen komen dan ook voor bij mensen met chronische pijn. Het is ook belangrijk te weten dat het klachten patroon heel willekeurig kan zijn. Hiermee wordt bedoelt dat je de ene dag meer aan kunt dan de andere
Dit onwillekeurige zenuwstelsel wordt onderverdeeld in twee hoofdonderdelen: het orthosympathisch zenuwstelsel en het parasympatisch zenuwstelsel. Oftewel het kent twee standen:
– herstel/rust
– gevaar/activiteit (vecht- of vluchtreactie)
Door rust kan je dit zenuwstelsel weer in balans brengen. Door rustig te ademen, maar ook door ontspanning te nemen waardoor je adem tot rust komt. Als dit systeem zodanig van slag is, kan een kleine prikkel al weer voor disbalans zorgen.Dit betekent dat je anders moet denken over trainen en herstel. Stel dat je bijvoorbeeld voor Covid 10 km hardliep als training. Na Covid zal je training nu bestaan uit een trap op lopen of de was opvouwen. Dit kunnen fysieke (sporten) en mentale (tv kijken) activiteiten zijn. Het is dus heel belangrijk om samen met een coach een basisschema op te stellen en vanaf daar op te bouwen. Je zult helemaal terug moeten naar de basis en je lichaam volledig moeten resetten om zodoende de verbinding met je lichaam herstellen.
Belangrijke leefregels:
– afwisselen fysieke en mentale inspanning- afwisseling in- en ontspanning
– regelmatig pauzes houden
– alle dagen gelijk belasten tot je een aantal dagen positieve belastingen hebt dan kan je een nieuwe basis hebt kunnen leggen.
– geen langdurige inspanning
Herstel en opbouw van de belastbaarheid/training na Covid
Als we kijken naar de trainingsmogelijkheden kunnen we ex-Covid patiënten dan ook indelen in 3 categorieën:
– Groep 1: conditie en kracht vermindering waarbij er regulier aan herstel gewerkt kan worden. (veelal mannen na een ziekenhuis opname)
– Groep 2: conditie en kracht vermindering en gevoel van erge vermoeidheid en cognitieve klachten. Hierbij zal gekeken moeten worden naar een nieuw basisniveau en van daaruit naar een eventuele trainingsprikkel (veelal vrouwen zonder ziekenhuis opname)
– Groep 3: geen grote kracht of conditie vermindering maar wel erge vermoeidheid. Ook bij deze groep zal er eerst gekeken moeten worden naar een nieuw basisniveau en van daaruit naar hele rustige prikkels.
Als het normale dagelijkse leven al belastend is dan is het advies om niet te gaan sporten. Je zult eerst je basisniveau op peil moeten brengen en het dringende advies is om dit samen met een coach te doen.
Terug in het arbeidsproces na Covid
Na Covid houden veel mensen, naast de andere klachten, ook last van slaapproblemen en psychische problemen. Dit is onder andere het gevolg van de verminderde fysieke mogelijkheden. Voor werkgevers en werknemers is het dan ook belangrijk om te weten dat de opbouw om terug te keren in het arbeidsproces anders is dan bij andere ziekten of aandoeningen. De opbouw moet in dit geval voorzichtiger, langzamer en in kleinere stapjes gebeuren.
Wil je meer weten en/of begeleiding ontvangen bij je herstel? Neem dan gerust contact met ons op.
NB: Behandelingen worden grotendeels vergoed door de meeste zorgverzekeraars (aanvullende verzekering) afhankelijk van je verzekering.
(bron: oa. longfonds.nl)
Recente reacties