Littekentherapie

Littekens na een keizersnede, borstvergroting of verkleining, buikwand correctie, operatie, (borst)kanker, trauma of brandwonden?

Eigenlijk zou iedereen na een medische ingreep littekentherapie moeten ondergaan. Dat zou een hoop ellende en lelijke littekens schelen! 
Medische ingrepen zoals operatie en bestraling veroorzaken een litteken in de verschillende huid- en bindweefsel lagen. Dit littekenweefsel is niet alleen lelijk aan de buitenkant, maar kan ook onderhuidse verklevingen veroorzaken met pijn en functiestoornissen tot gevolg.

Een litteken heeft altijd littekenweefsel. Dit weefsel bestaat uit taaie strengen bindweefsel of ook wel fascia genoemd. Fascia verbindt weefsels met elkaar (zoals het Engels het al doet vermoeden: connective tissue) en komt voor in het hele lichaam om alle botten, spieren, pezen en organen. Het zorgt ervoor dat de diverse weefsellagen ten opzichte van elkaar kunnen glijden. Door dat heen en weer glijden wordt er beweging mogelijk gemaakt. Littekenweefsel kan je in je hele lijf vinden.

Dit littekenweefsel kan verklevingen veroorzaken rondom de plek van het litteken. Bij een keizersnede bijvoorbeeld. kan het litteken weefsel verklevingen veroorzaken van het buikvlies, darmen, buik-, bekkenbodem- en heupspieren maar ook tussen de buikwand en de baarmoeder en tussen de baarmoeder en de eierstokken. De buikspieren en bindweefsel op de buik zijn onderdeel van een ‘ koker’ die rond je middel loopt. Daarom ‘trekt’ het littekenweefsel van de keizersnede op de buik ook aan de rug, waardoor er rugklachten en bekkenpijn kunnen ontstaan. Dit kan echter ook op andere plaatsen in het lichaam ontstaan zoals bij een blindedarm verwijdering of een (borst)amputatie

Deze verklevingen kan men vaak niet zichtbaar maken bij conventionele beeldvormingstechnieken zoals een echo.

Bekende voorbeelden zijn: pijn bij het bewegen van de arm na borstkanker ingrepen, rugklachten na buikoperaties, buikklachten na rugoperaties, minder kracht, vochtophoping (oedeem). Buikoperaties, zoals blindedarmoperaties, veroorzaken verklevingen in de buikvlies, waardoor darmen en andere organen verstoord worden in hun functies.
Littekenweefsel kan klachten veroorzaken aan het houdings- en bewegingsapparaat, maar ook het herstel stagneren.

Littekentherapie is een nieuw vakgebied binnen de fysiotherapie. De combinatie van myofasciale release technieken met fasciale stretching en EasyTaping leidt tot verbluffende resultaten.

Er wordt direct zichtbaar en voelbaar resultaat ervaren