Al onze spieren, gewrichten, organen, bloedbanen en het zenuwweefsel zijn doorweven en omgeven door fascie. Het verbindt alles aan elkaar en maakt het lichaam tot een samenhangend, functionerend geheel. 
Als de fascie ontspannen is en goed voorzien van water kan het lichaam optimaal functioneren. De fascie zorgt er dan voor dat alles makkelijk beweegt, over elkaar glijdt. Het faciliteert dus alle bewegingen in het lichaam.
Door een trauma, een blessure of langdurige overbelasting, maar zeer zeker ook door stress kan de fascie onder spanning komen te staan, vast gaan zitten of minder soepel worden. Uitgedroogde fascia geeft verklevingen, verhardingen en uiteindelijk ook pijnklachten.

Je kunt fascia vergelijken met een spons. Wanneer een spons uitdroogt, word hij broos en hard. Wanneer een spons echter nat is en goed gehydrateerd, wordt hij veerkrachtig.

Fascia kun je gezond houden door gevarieerd te bewegen, regelmatig water te drinken en te ontspannen. 
Gezond fascia moet voldoende water bevatten om in staat te zijn de dagelijkse belasting te verdragen.