Hooikoortsklachten kunnen door medical taping sterk verminderen of zelf zorgen dat je het hooikoorts seizoen zonder klachten doorkomt.

Het is weer voorjaar en dat is de tijd van het jaar dat hooikoorts begint op te spelen.

20% van de Nederlanders heeft last van hooikoorts. Oogdruppels of anti-histamine-pillen werken soms nauwelijks of hebben vervelende bijwerkingen. Kinesiotape op rug en borst kan hierbij uitkomst bieden. Uit pilots in 2016 en 2017 blijkt dat 84% van de hooikoorts patiënten verlichting ervaart bij het gebruik van Kinesiotape

Deze oplossing voor hooikoorts vermindert met slechts een paar behandelingen je klachten.

Wat zijn de symptomen van Hooikoorts:

 • Jeukende neus
 • Loopneus die over kan gaan in een verstopte neus
 • Rode en gezwollen ogen
 • Tranende ogen
 • Een branderige en droge keel en/of niesbuien
 • Jeukend gehemelte
 • Vermoeidheidsverschijnselen
 • Slecht slapen
 • Benauwdheid

Hoe werkt de het?

Kinesiotape is tot wel 140% rekbaar en wanneer het aangebracht is, tilt het de huid een klein beetje op. Hierdoor prikkelt de tape het ruggenmerg, verbetert het de bloedcirculatie in dat gebied en wordt de druk verlaagd. Bij hooikoorts spelen de longen een belangrijke rol. De tape beïnvloedt via het zenuwstelsel de ademhalingsspieren en de longen waardoor allergische reacties van de ogen, longen en neusvliezen geremd worden

Uit een onderzoek van Harry Pijnappel, de auteur van het Medical Taping Instructieboek, blijkt dat Kinesiotape al na één keer een positief effect heeft. Hooikoortsklachten verminderen dankzij de tape aanzienlijk. Door na een week nog een tweede keer te tapen, nemen de klachten zelfs nog sterker af. Bij zware hooikoortsklachten is het mogelijk om de tape een derde keer aan te brengen. In totaal blijft de Kinesiotape ongeveer drie tot vijf dagen zitten. Je loopt dus maximaal twee weken met de aangebrachte tape, maar je profiteert nog lange tijd daarna van de positieve effecten.

Hoe ziet de behandeling eruit:

 • Normaal zijn 1 a 2 afspraken voldoende om voor langere tijd de klachten te verminderen
 • Bij meerdere behandelingen is de mogelijkheid dat de hooikoortsperiode zelfs volledige klachtenvrij kan verlopen
 • Bij de eerste afspraak worden een paar vragen gesteld over je hooikoorts en daarna wordt het tape op je rug en borststreek gebracht
 • Het tape kan 3-5 dagen blijven zitten maar het effect werkt langer door. Je kan er gewoon mee sporten en douchen etc. Let alleen op dat je het niet los wrijft bij het afdrogen.
 • Indien je na een week minder klachten ervaart, kan de tape nogmaals worden aangebracht bij een tweede afspraak. In totaal loop je dus een week of twee met de tape op je rug en borst
 • Let op dat je voor de afspraak geen lotion of andere creme op je huid hebt. Dat kan er namelijk voor zorgen dat de tape al snel los begint te raken.
 • Normale beharing is in het te plakken gebied geen probleem, overmatige beharing wel

Het hele hooikoortsseizoen vrij van klachten

Kinesiotape geneest je hooikoorts niet, maar zorgt door de prikkeling van het ruggenmerg voor een vermindering van je klachten. Hoelang het effect van Kinesiotape aanhoudt verschilt per persoon. Resultaten wijzen uit dat testpersonen weken tot maanden na de behandeling profijt hebben van de tape. De praktijk leert  dan ook dat een tot twee keer tapen per hooikoortsseizoen genoeg is om loopneuzen, traanogen en niezen langdurig te verminderen.