Je kind kwam via een keizersnee. Wat betekent dat voor jou? Heb jij daar last van? Soms komt je baby via een keizersnee ter wereld. Dat kan om diverse redenen gebeuren. Naast dat je misschien op eigen verzoek een keizersnee wilt laten inplannen, is er ook een medische reden.

Wat veel vrouwen echter niet weten is dat een keizersnee veel klachten kan veroorzaken. Daarom hieronder het waarom en wat je ertegen kan doen.

Veel vrouwen ervaren, soms jaren na de ingreep nog, klachten van de keizersnede. Helaas onderschatten artsen vaak de gevolgen van een keizersnede terwijl een keizersnede een serieuze operatie is! Vaak wordt er alleen gekeken naar het zichtbare litteken op de buik terwijl dat slechts een ‘topje van de ijsberg’ is! Het onderliggende litteken is veel dikker en breder dan de soms dunne lijn doet vermoeden.
Een litteken heeft altijd littekenweefsel. Dit weefsel bestaat uit taaie strengen bindweefsel of ook wel fascia genoemd. Fascia verbindt weefsels met elkaar (zoals het Engels het al doet vermoeden: connective tissue) en komt voor in het hele lichaam om alle botten, spieren, pezen en organen. Het zorgt ervoor dat de diverse weefsellagen ten opzichte van elkaar kunnen glijden. Door dat heen en weer glijden wordt er beweging mogelijk gemaakt. Littekenweefsel kan je in je hele lijf vinden.

Dit littekenweefsel kan verklevingen veroorzaken van het buikvlies, darmen, buik-, bekkenbodem- en heupspieren maar ook tussen de buikwand en de baarmoeder en tussen de baarmoeder en de eierstokken. De buikspieren en bindweefsel op de buik zijn onderdeel van een ‘ koker’ die rond je middel loopt. Daarom ‘trekt’ het littekenweefsel van de keizersnede op de buik ook aan de rug, waardoor er rugklachten en bekkenpijn kunnen ontstaan. Deze verklevingen kan men vaak niet zichtbaar maken bij conventionele beeldvormingstechnieken zoals een echo.
De meest voorkomende klachten na een keizersnede zijn:
• pijn in de (onder)buik
• darmklachten (obstipatie)
• bekkenbodemproblemen (incontinentie)
• rugpijn
• minder kracht en controle in de buikspieren
• heup/liesklachten
• dikke (onder)buik
• pijn bij buikspieroefeningen
• problemen met rompstabiliteit
• nekklachten
• maagklachten
• druk op de borst met ademhaling
• benauwdheid
• conditie afname
• ook vruchtbaarheidsproblemen kunnen voortkomen uit de verklevingen na een keizersnede
• niet herkende klachten

Bij drie op de tien vrouwen heeft hun onvruchtbaarheid te maken met verklevingen in het kleine bekken. Indien dit bij een tweede zwangerschap is kan je je wellicht voorstellen waarmee deze onvruchtbaarheid te maken zou kunnen hebben.
Indien je klachten ervaart na een keizersnede heb je wellicht al eens je hulpvraag bij je arts voorgelegd; “Wat kan er gedaan worden aan mijn klachten?” en heb je te horen gekregen dat er of niets aan te doen is of dat het laatste redmiddel nóg een operatie is. Het nadeel van het nogmaals opensnijden en wegsnijden van het littekenweefsel is dat de kans op herhaling van je klachten vanwege het terug aangroeien van het littekenweefsel groot is.

Door middel van myofasciale methoden kan het littekenweefsel (fascia) weer los gemaakt worden, zodat er weer ruimte ontstaan . Hierdoor ja de functie van het weefsel herstellen en de klachten verdwijnen.

Wil je meer weten en hoe ik je kan behandelen, neem dan geheel vrijblijvend contact met mij op, ik help je graag. Stuur een mailtje of whatsapp via onderstaande links, of ga naar mijn  contactpagina

Mail naar: info@fasciaflow.nl

Whatsapp: 06-53902865

Bel: 06-53902865