Een groot aantal sporters/hardlopers hebben “sciatica” problemen met een pijn van de heup naar het been en zelfs gevoelloosheid in het been. Wat is sciatica? Sciatica is een ontsteking van de sciatic zenuw die door de heup en onderaan het been of de achterkant van het been loopt. Het algemene symptoom is de uitstralende pijn van de heup helemaal naar het been. Medisch gezien wordt het veroorzaakt door een klemzitten van de zenuw in de lage rug door hernia of botsporen waarbij operatie vaak wordt ingezet als laatste uitweg.

 

Echter de pijn die uitstraalt naar het been kan ook simpel weg veroorzaakt worden door strakke bilspieren, speciaal door triggerpoints die gevonden kunnen worden in de gluteus minimus (kleine bilspier). Dit noemen we pseudo- sciatia aangezien het niet een echte sciatia is maar de pijn lijkt er zeer sterk op en het zorgt ervoor dat het moeilijk is om van een stoel op te staan of recht op te staan.

 

Triggerpoints zijn stukjes spiervezels die zich in constante aangespannen staat bevinden en die niet meer kunnen ontspannen. Ze zijn zeer gevoelig of pijnlijk in de aanraking maar ze veroorzaken ook pijn op andere plekken in het lichaam, uitstralende pijn genoemd. In onderstaande plaatje worden de triggerpoints in de gluteus minimus aangegeven met een X en de rode gebieden zijn het uitstralingsgebied. Als je deze triggerpoints los maakt zal de pijn in het rode gebied verdwijnen.
triggerpoints heup

 

Deze triggerpoints kunnen ontstaan door verschillende oorzaken zoals gedurende een langere tijd gebogen achter een pc zitten, voor de tv, in een auto of vliegtuig helemaal als je daarbij ook nog je portemonnee in je achterzak houdt. Ook kan het veroorzaakt worden door wandelen, hardlopen zwemmen of fietsen voor een langere tijd.

 

Triggerpoint Therapie behandelingen kunnen dus zeer goed werken bij deze blessures. Daarnaast is zelfbehandeling van de triggerpoints van groot belang. Dit behandelingen kan met een tennisbal of speciale triggerpoint bal.

Last je heup of been? Neem dan eens vrijblijvend contact met me op. info@yoga4running.nl