De zomervakantie komt er weer aan en een groot aantal van jullie zal wellicht ook een weekje (of meerdere) op vakantie gaan. Gaan dan de hardloopspullen mee? Bij mij zitten ze standaard in m’n koffer! Toch zijn er een aantal dingen waar je op moet letten als je wil gaan hardlopen tijdens je vakantie.

Daarom dit lijstje zodat je ook tijdens je vakantie heerlijk ontspannen van je loop kunt genieten.

 • Neem altijd wat contant geld mee. Mocht je volledig verdwalen dan kun je in ieder geval nog een buskaartje of taxiritje betalen terug naar je accommodatie. Ook is dit erg handig als je in de warmte rent en ineens dorst krijgt: water!
 • Kijk of je van tevoren een route uit kan stippelen: rijd er bijvoorbeeld langs met de auto of met de fiets. In Portugal, Spanje, Frankrijk en Italië heb je nogal te maken met hoogteverschillen en het zou vervelend zijn als je die enorme berg omhoog moet om een rondje te kunnen rennen.
 • Neem identificatie mee. Ik snap het dat je niet je volledige paspoort meeneemt tijdens het rennen, maar denk bijvoorbeeld aan je rijbewijs, of eventueel een kopie van je paspoort.
 • De kans is groot dat het zonnig is op je vakantie-bestemming, smeer je dus in met een goede zonnebrandcreme, doe een petje op en trek luchtige kleding aan!
 • Je zou eventueel nog een paar zinnetjes uit je hoofd kunnen leren, als: welke kant moet ik op voor camping x? Of waar is de dichtstbijzijnde bushalte? Als je niet weet hoe je ze uit moet spreken in het Spaans of Italiaans? Schrijf het dan op het briefje waar ook de kopie van je paspoort op gemaakt is.
 • Loop niet op de (snel)weg. Dit klinkt misschien heel logisch, maar als het terrein van jouw camping niet geschikt is (bijvoorbeeld) dan is de neiging groot om dan maar op de weg te gaan rennen. Doe dit niet. Zoek altijd de stoep op!
 • Neem je telefoon mee tijdens het rennen. Niet alleen kun je dan iemand bellen die jou eventueel op kan halen, je kunt er ook mee op internet als je volledig verdwaald bent (bij voorkeur een plekje waar wifi is, maar als de nood echt hoog is, kun je gewoon je internet aanzetten natuurlijk). Mocht je gaan citytrippen, download van de Ulmonapp van die stad. Deze apps zijn fantastisch. Je kunt er namelijk offline kaarten mee bekijken, én adressen invoeren. Als je dan niet meer weet waar je bent, vul je gewoon het adres in van je hotel en de app wijst je de weg. Ze zijn er van meerdere grote steden en kunnen je veel tijd besparen en steden als New York en Parijs!
 • Ga niet tussen 13.00 en 15.00 uur rennen. In het zuiden van Europa kan het bloedheet zijn rond dat tijdstip, dus ren bij voorkeur ‘s ochtends of aan het eind van de middag / begin van de avond. Daarna kun je nog steeds lekker in het zwembad of de zee springen om af te koelen!
 • Doe een stapje terug. Ga niet in Italië je duurloop van 30km doen ook al heb je een marathon gepland staan in het najaar. Heuvels en warmte zijn vaak niet de beste combinatie voor deze afstanden, dus doe het lekker rustig aan. Kies eerder voor een paar korte loopjes.
 • Respecteer de cultuur. Ga dus niet in je allerkortste broekje en je sportbh rennen in een land waar de meeste mensen moslim zijn bijvoorbeeld. Dat wordt niet gewaardeerd.
 • Als het echt te warm is op jouw vakantielocatie, zoek dan de sportschool op. In de airco en op een loopband rennen is waarschijnlijk verstandiger in een land als Mexico waar het écht heel warm kan worden.
 • Het belangrijkste: geniet! Je bent in het buitenland, een locatie waar je misschien niet nog een keer heen gaat of waar je nog nooit eerder bent geweest. Kijk om je heen en geniet van de omgeving.