In de les heb ik het regelmatig over dit filmpje, het geeft op een prachtige manier het belang van bewegen en stretchen van het lichaam weer.

Hoe werkt Fascie

Je kent het misschien wel, je stapt ’s morgens je bed uit en je hele lichaam voelt stijf. Na een warme douche en wat bewegen voel je je al een stuk soepeler. Het geheim van souplesse ligt in onze fascie, een ingenieus netwerk van bindweefsel dat alle organen, botten en spieren in het lichaam omvat. Zoals het witte deel in de schil en rondom de partjes van een sinaasappel. Na een nacht slapen of langere periode van inactiviteit (bijv als gevolg van een blessure) is de fascie (die uit verschillende lagen bestaat) aan elkaar gaan plakken. Je hebt hierdoor letterlijk minder ruimte in je lijf om te bewegen. Door stretchen en het belasten van je spieren maak je je lichaam weer soepel. Tegengesteld geldt het ook dat hoe langer je een spier inactief houdt, hoe meer fascie zich opbouwt en hoe stijver dit deel van je lichaam wordt (bijv frozen shoulder).

Fascie verbind alle onderdelen van het lichaam met elkaar. Hierdoor is het mogelijk dat je pijn in je nek helemaal kunt voelen tot in je voet. Als de fascie soepel is, dan kan de energie ook beter stromen in je lichaam. Door Fascie op te rekken, wordt de stof hyaluronzuur aangemaakt. Dit zorgt ervoor dat het bindweefsel meer vocht opneemt waardoor het soepeler wordt. Hyaluronzuur zorgt er ook voor dat het verouderingsproces wordt uitgesteld (vandaar dat het ook wordt toegevoegd aan dure gezichtscremes).

In de Yoga4running lessen werken we daarom niet alleen op het versterken en stretchen van bepaalde spiergroepen maar ook op het afbreken van fascie zodat het lichaam soepeler wordt en efficiënter gaat bewegen.